perjantai 28. lokakuuta 2016

Leppoisa viikko

 Vähän päivittelyä tästä viikosta ja nimenomaan vain vähän, koska Masa on viettänyt erittäin rentoa viikkoa. Liikuttajien opiskelujen ja töiden takia ponilla oli maanantai sekä keskiviikko vapaata, tiistaina ruunalla ratsasti omistajan kaveri. Hän oli sitä mieltä, että Masa oli parempi ratsastaa kuin aikaisemmin! Sitten nämä viimeiset kaksi päivää oli vapaata lähinnä tämän ihanan vesisateen takia. Tai no, tänään Anna olisi voinut ponin liikuttaakin, mutta työt tulivat taas edelle. 

Tuskin viikonloppukaan tätä leppoisaa menoa rikkoo, koska jos säät vain sallivat niin tiedossa olisi sitten rennohkoa maastoilua kun pelloille ei ainakaan ole nyt hetkeen asiaa. Masan omistaja meneekin sunnuntaina maastoilemaan ponilla. Huomisesta saa vielä nähdä, että tuleeko taivaalta kaatamalla vettä vai pääseekö joku ratsastamaan. Itselläni olisi enää kaksi viikkoa jäljellä, niin saan tietää missä kunnossa käsi on ja milloin pääsen hevosen selkään! Loppuun puhelimesta löytyneitä kuvia. 

Vois vaan olla jo kesä taas.

lauantai 22. lokakuuta 2016

Syysvirtaa

 21.10.

Sään viiletessä Masalla tuppaa nyt olemaan vähän vauhtia aina liikutuksen alussa, näin luonnollisesti. On sillä enemmän myös pöllöenergiaa ja vähän pitää mukamas pelätä jotain olematonta. Eilen Anna ravasi jonkin aikaa pääty-ympyröillä hakien ponia rauhallisemmaksi. Sitten kun meno tasoittui niin ne tekivät loivia kiemurauria sekä pieniä väistöjä. Niitäkään ei Masan kanssa olla paljoa tehty, mutta ruuna kyllä tajusi jutun ja väisti jonkin verran. Vasemmalle paremmin.

Laukassa Anna keskittyi jälleen vain nostoihin, eikä tehnyt mitään tiettyä tehtävää. Molemmat laukat nousivat aika hyvin, vasemmalle poni tarjosi vähän enemmän väärää. Hrrr.. eilen pellolla kävi aika viima ja kuvaillessa meinasi tulla ihan kunnolla kylmä. Äiti oli tällä kertaa myös katsomassa ja lopuksi käveltiin sitten kaikki ympäri peltoa loppukäynneiksi.


22.10.

Tänään vuorossa olikin palauttelupäivä eiliseltä rankemmalta treeniltä. Noora pääsi juoksuttamaan Masan ja ruunalla oli taas aluksi virtaa. Ensin kun Noora ohjasajoi alkukäynnit ja otti muutamia pysähdyksiä, niin poni ei meinannut malttaa pysyä paikoillaan. Oltiin nyt aivan pihan vieressä pellolla ja hieman ympyrä meinasi aina venyä tallin puolella. Aluksi Masa koetti testata taas olisiko ihan pakko, ja lähti peruuttamaan meistä pois päin. Ei se taaskaan tehnyt tämän kuin kerran.

Heti aluksi nähtiin kivaa käyntiä kun poni oli niin pörheänä. Ravikin oli heti energistä vasemmalle, oikeaan piti jo sitten enemmän hoputella. Otettiin vain yksinkertaisesti ravia kumpaankin suuntaan ja sitten laukkaa, ei mitään kummallisempaa. Oikealle Masa nosti ensin pari ristiä, sitten saatiin puhtaitakin joskin poni vaihtoi taas jossain välissä takapään ristille. Vasemmalle tuli ensin pari väärää, sitten puhtaita eikä ollenkaan ristejä. Masa kuunteli nyt paljon herkemmin meidän ääniä kuin aikaisemmin, eikä raippaa tarvinnut avuksi juuri yhtään.



tiistai 18. lokakuuta 2016

Masa maneesilla


Eilen lähdettiin Masan kanssa ensimmäistä kertaa Vironmäen maneesille. Siihen on ponin tallilta ehkä joku pari kilsaa, joten matkan pystyy vielä ratsastamaan ihan hyvin. Masa on käynyt maneesilla aiemmin muutamia kertoja, mutta niistä oli jo aikaa. Maneesi oli varattu meille klo. 11-12, ja päästiin matkaan siinä puolen yhdentoista aikoihin. Vaikka ajateltiin, että ei nyt maanantaiaamuna voi olla kauheaa ruuhkaa liikenteessä, niin toisin kävi.. 

Autoja tuli vaikka kuinka monta molemmista suunnista, yksi rekkakin ohitti - onneksi todella rauhallisesti. Traktori pöristeli takana jonkin aikaa ja hirvimiehetkin olivat partioimassa suurella joukolla siinä tiellä lähellä tallia. No mutta, hyvää siedätystä Masalle ja eipä se pahemmin mitään pelännyt, hieman vain säpsyili. Junaradastakin mentiin heti hienosti yli.


Ei ehditty maneesille ihan tasaksi, mutta meillä oli kuitenkin vielä hyvin työskentelyaikaa. Noorakin oli tullut katsomaan ja auttamaan. Anna alkoikin heti ravailemaan ja Masa liikkui mukavasti. Ei kyttäillyt vielä yhtään mitään ja vaikka vähän tahmea olikin ajoittain, niin liikkui kuitenkin eteen pyydettäessä. Oikeassa kierroksessa sitten ovipääty vähän jännitti aluksi, kun sieltä näkyi valoa. Ei poni sitäkään kuitenkaan kauaa kyttäillyt vaan jatkoi taas kiltisti.

Anna teki aluksi pääty-ympyröitä ja sitten pituushalkaisijaa mihin lisäksi voltteja. Ensin ne menivät tätä ilman puomeja ja sitten lisättiin Nooran kanssa muutamia puomeja volteille sekä suoralle. Masan täytyi ensin tarkistaa kaikki puomit ja mennä varovasti yli, ennen kun se sitten tottui ja ylitti ne hyvin. Aika näppärästi poni nosteli jalkojaan aina välillä. Anna sanoi, että suoralla se pyrki vähän mutkittelemaan ja volteilla taipui hyvin molempiin suuntiin.


Ravityöskentelyn jälkeen oli pienten välikäyntien vuoro ja sitten Anna otti muutamia laukannostoja. Ensin oikealle, ja Masaa saikin pyytää aika vahvasti, että laukka nousisi. Usein poni lähti vain ravaamaan lujempaa, mutta kun nostoista täytyisi treenata terävämpiä eikä niin, että laukkaan aina ajettaisi. Pari nostoa onnistuikin hyvin ja sitten kun laukka nousi, niin Masa laukkasi reippaasti ja meni puomeistakin hyvin yli.

Vasemmalle nostoissa oli vähän sama juttu, mutta sitten taas laukka oli vahvaa ja poni jatkoi sitä hyvin. Kokonaisuudessaan molempiin suuntiin nousi joka kerta oikeat laukat, mikä oli hyvä juttu! Laukkojen jälkeen Anna tuli loppuraveiksi neljän puomin linjan muutaman kerran, ihan rennosti löysemmillä ohjilla. Masa meni nätisti ja sitten olikin aika pistää sille loimi päälle sekä lähteä kotia kohti.


Matka takaisin meni jälleen hyvin, mitä nyt sitä liikennettä oli jonkin verran Masaa säpsyttämässä. Kun oltiin perillä, niin vaihdettiin ponille ulkoloimi johon saatiin onneksi kaulakappalekin. Hoidettiin ruunan jalat, putsattiin kaviot ja sitten se pääsi takaisin tarhaan. Puhdistettiin lopuksi varusteet ennen kun lähdettiin kotiin. Reissu oli kyllä tosi mukava ja Masa osoittautui järkeväksi sekä maneesilla että yksin matkatessakin!

Tein pitkästä aikaa myös tällaisen kokonaisuusvideon maneesireissusta, mitä nyt hoitotilanteista jäi puuttumaan vähän kaikenlaista kun ei ollut kolmatta henkilöä kuvaamassa. Kiitokset Nooralle kuvista sekä muutenkin avusta maneesilla!



sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Koulukiemuroita

 15.10.

Eilen Masa saikin taas uuden ratsastajan selkäänsä, kun Johanna tuli katsomaan ja vähän testaamaan ponia. Koira Piilokin oli aluksi menossa mukana tallissa, ennen kun lähdettiin sitten pellolle. Masa ei meinannut Piilosta oikein mitään, onhan se noita koiria nähnyt jo vaikka kuinka paljon. Harjattiin poni, pistettiin sille suitset päähän ja suunnattiin pellolle. Oltiin sen verran myöhään liikenteessä, että ei näkynyt metsästäjiäkään enää missään.


 Anna ei ollutkaan pitkään aikaan mennyt kunnolla ilman satulaa - eikä Masalla koskaan - joten aluksi niillä oli vähän hakemista kun poni oli niin kovasti menossa eteen. Kun Anna sai sitten tuntumaa ruunan raviin ja pääsi istumaan paremmin liikkeen mukana, niin meno tasoittui ja Masakin alkoi keskittymään. Ensin niiden piti vain enemmänkin höntsäillä, mutta Anna teki sitten ihan kunnolla mm. kolmikaarista ja voltteja, että sai ponin hyvin kuulolle. Muutamat laukannostotkin ne ottivat molempiin suuntiin ja nyt oikea nousi paremmin.

Kun Anna oli lopettanut ja Johanna meni vuorostaan, niin analysoitiin siinä ponia vähän lisää, tai lähinnä sen laukkaa. Masa menee luultavasti aika paljon ihan ratsastajan istunnan mukaan, eikä sille ole kumpikaan laukka sen erikoisemmin vaikeampi. Nimittäin Nooran kanssa ponin vasen laukka on ollut vahvempi ja noussutkin helpommin, mutta taas Anna onnistui oikealle paremmin. Oikea laukka pyöri myös hyvin ja Masa kulki rennosti. Puolierot tulevat siis ihan ratsastajan oman istunnan mukaan.


Johanna meni jonkin aikaa ympäriinsä, hakien tuntumaa uuteen poniin. Ensin Masa olisi taas mielummin vain juossut avuilta pois, mutta rauhoittui sitten jälleen ja meni mukavasti. Laukannostot olivat nyt molempiin suuntiin vaikeita, mutta Johanna ei nyt sen enempää niihin keskittynytkään kun ihan uusi poni oli vasta kyseessä.

16.10.

Tänään metsästysmiehiä olikin siinä ihan lähellä partioimassa, joten päätettiin jättää ratsastus vain ihan lyhyeksi. Kun tultiin paikalle niin Masa vähän riehui siellä tarhassa, koska kaveri Tipsu oli liikutuksessa. Tallissa se oli kuitenkin ihan oma rauhallinen itsensä. Hoidettiin poni ripeästi ja mentiin pihan lähelle pellolle. Siellä ne olivat myös Tipsun kanssa ja varmaan osittain kaveristakin johtuen Masa meni heti oikein rauhassa. Alkukäyntien jälkeen Anna teki keskiympyrää, jolta molemmilta sivuilta voltit ulospäin.

Anna sanoi, että Masa tuntui ravissa ajoittain tosi kivalta ja hyvältä se näyttikin. Ne tekivät ravitehtävää molempiin suuntiin ja lopuksi muutamat peruutusharjoitukset. Masa peruutti nopeasti käskystä, ei paljoa mutta kuitenkin. Enemmän se tykkäsi astua vasemmalla puolella kunnon askelia taakse. Laukat jätettiin siis pois tällä kertaa, eli sitten vain loppukäynnit ja kiireesti pellolta pois kun yksi mies tuli juuri siihen lähistölle aseen kanssa passiin.

Huomenna ollaankin sitten menossa Masan kanssa maneesille! Poni on ollut siellä muutamia kertoja melko kauan aikaa sitten, mutta ei vielä koskaan meidän kanssa.

keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Juoksutusta ja pysähdyksiä


11.10.

Maanantaina Anna kävi maastoilemassa rennosti Masalla, ja eilen ponin ohjelmassa oli vuorossa juoksutus kun Noora pääsi taas tulemaan. Päädyttiin kahdella ohjalla juoksuttamiseen, koska se on vain niin paljon tehokkaampaa ja ponia saa kontrolloitua myös ulkopuolelta, joka estää paremmin myös Masan yritykset peruuttaa juoksuttajasta pois päin. Tätä se on kuulemma aina vähän yrittänyt tehdä, mutta ainakaan toistaiseksi ruuna ei ole meidän juoksuttamisten aikana koettanut kuin kerran per kerta.

Oltiin nyt vaihteeksi vähän kauempana pihasta juoksuttamassa. Sillä ei tosin ollut mitään merkitystä, Masa meni hyvin samalla tavalla miten aina. Se pysyi melko hyvin ympyrällä, liikkui eteen, eikä tosiaan yrittänyt kuin kerran peruuttaa ja kääntyä, ihan lopussa vasta. Alkukäynnit Noora ohjasajoi ympäri peltoa. Sitten Masa sai ravata ympyrällä vähän hitaammin aluksi molempiin suuntiin vertyäkseen.


 Seuraavaksi pyydettiin ponilta tarmokkaampaa ravia ja se totteli hyvin. Ensimmäistä kertaa testattiin myös vähän lisäyksentynkiä ja ne menivät oikeasti paljon paremmin mitä olin jotenkin ajatellut. Ravissa näkyi ainakin muutamaksi askeleeksi selvä pidennys, takajalat näyttivät polkevan hyvin alle ja työntävän ravia eteen. Muutaman kerran Masa näytti vähän ihmettelevän käskyä lisäykseen ja kuin "juoksi pakoon" venyttämättä paljoakaan ravia, mutta ylivoimaisesti suurin osa kerroista saatiin juuri se reaktio kuin oltiin haettu ja poni sai kyllä paljon kehuja.

Lisäyksiä otettiin tietysti kumpaankin suuntaan. Lopuksi vasemmalle ne olivatkin ehkä kaikista parhaimpia, kun Masa rentoutti vielä niskaansa ja otti paremmin selän käyttöön. Lopuksi vielä otettiin laukannostoja. Oikealle nousi tosi hyvin, pari kertaa poni aloitti tai vaihtoi ristille, mutta kokonaan puhtaitakin tuli. Viime kerralla ei taidettu saada ollenkaan puhdasta oikeaa, tai ainakin ihan vain hetkeksi. Vasempaan Masa tarjosi muistaakseni kerran väärän, muuten vähän ristiä ja ihan puhtaitakin nostoja saatiin.


Lisäysten ja laukannostojen aikana Masa meinasi ihan innostua ja vähän saatiin rauhoitellakin sitä. Niin energisenä ponin näyttämä ravi oli kyllä ajoittain todella irtonaista ja mukavan näköistä. Loppuun vielä hetki ravailua ja sitten taas ohjasajoa pellon ympäri. Kaikin puolin meni siis paljon paremmin meidän viime juoksutukseen verrattuna. Silloinkin Masa oli kyllä hyvä, mutta nyt kun vähän vaadittiinkin vielä enemmän niin saatiin esille entistä kivempia pätkiä sekä etenkin laukkaosuudet onnistuivat huomattavasti paremmin.

Kuvista nyt on aina paha sanoa, mutta tässä kun on niin samasta kohtaa kuvat alkuravista ja lisäyksestä, niin kyllähän tuossa ravin pituudessa huomaa selvästi eroa.

Koosteessa näkyy vähän kaikkea mitä tehtiin. Lisäyspätkiä kuvasin muutaman, videolla viimeinen vasemmalle on onnistunein. Pätkän vasempaa laukkaakin sain kuvattua, muuten en paljoa kerinnyt kun täytyi olla sen verran vahvasti mukana pitämässä laukkaa yllä.


12.10.

Tänään Noora meni Masalla jälleen ihan kunnon koulutreenin pellolla. Olin vähän suunnitellut mitä ne voisivat harjoitella ja alkuverkkojen jälkeen Noora testasi peruutusta muutaman kerran. Itse olen Masan kanssa peruuttanut pari kertaa aiemmin, en tiedä oliko se silloin ponille vasta ihan uusi juttu. Luulen ainakin niin, koska sen verran hämmentynyt ruuna oli käskystä ja sillä meni hetki tajuta mitä pyysin. Noorakin sai tänään ottaa aika vahvasti edestä, sillä Masa kyllä selvästi siirsi painoaan heti taakse, mutta ei ottanut askelia siihen suuntaan. Poni ei kuitenkaan myöskään hermostunut sen suuremmin, jäkitti vain jonkin verran kuolainta vastaan ja näytti melko hölmistyneeltä ajoittain. :D

Kuitenkin, ensimmäiset askeleet mitä Masa mihinkään suuntaan aina tarjosi, oli sitten taakse ja suurien kehujen myötä se tuntui tajuavan idean. Sellaiset parin askeleen peruutukset olivatkin sitten jo viimeisillä kerroilla ihan hyviä. Treeniä treeniä vaan. Noora aloitti ravityöskentelyn ja haki ensin ravin tahdin rauhalliseksi suurella ympyrällä.


 Sitten Noora harjoitteli pysähdyksiä ravista. Tämä oli eka kerta kun näin miten Masa niihin reagoisi, itse en ollut vielä koskaan koittanut. Saatiin sitten molemmat todeta, että hyvinhän ne pysähdykset onnistui! Masa ei painanut juurikaan kättä vasten, pysähtyi sekä lähti myös liikkeelle miltei heti. Taisi lähteä pari kertaa ilman yhtäkään käyntiaskelta välissä. Niissä ei siis ollut sen suurempaa ongelmaa.

Kun pysähdyksiä oltiin otettu kumpaankin suuntaan, oli välikäyntien vuoro ja sen jälkeen laukkatehtävä. Tai no, sellainen määrittelemätön tehtävä riippuen siitä miltä Masan laukka tuntui. Otettiin vasen ensin, se nousikin hyvin. Noora jatkoi laukkaa vähän pidempään, kun poni tuntui vähän tahmealta. Pari suurehkoa volttia onnistui hyvin. Oikealle laukka nousi myös melko hyvin, mutta Masa rikkoi raville pari kertaa. Kun Noora sai vielä hyvän laukkapätkän oikealle kera onnistuneen voltin, niin siihen oli hyvä lopettaa ja sitten oli loppuravien aika.


 Masan vasen laukka vaikuttaa vähän voimakkaammalta kuin oikea. Se tuntuisi liikuttavan paremmin koko kehoaan vasemmassa laukassa. Noora ratsasti lopuksi vielä vähän eteen-alas suuntaisesti ja poni venytti kaulaansa ihan hyvin. Tämän rankemman treenin jälkeen vuorossa olisikin sitten jotain vähän kevyempää, luultavasti huomenna kun Anna taitaa päästä ponia liikuttamaan. Kieltämättä tässä on itselläkin jo kauhea halu päästä ratsastamaan kunnolla, vääntämään koulua ja testaamaan Masaa maneesilla. Jokunen viikko kuitenkin vielä menee käden kanssa, ei voi mitään....