perjantai 29. elokuuta 2014

Throwback: I ♥ Rautalampi Horse Show

Nyt palataan ajassa taaksepäin, toukokuuhun, milloin me järjestettiin helatorstaina täällä Rautalammilla pieni show. Idea tuli esille hevostalouskurssilla, kun aloimme miettimään jotakin vähän suurempaa näytöstä keskuksella. Alunperin siitä piti siis tulla todellakin suuri show kaikkine juonikuvioineen ja lavastehenkilöineen, mutta päädyttiin väkisin siihen tulokseen, että keväälle sitä ei ehtisi enää järjestää. Jotakin kuitenkin teki mieli kehitellä ja niin päädyttiin pieneen esitykseen, jonka aiheena oli suomenhevonen sodassa ja sen jälkeen.

kuvat © Tiia & Taina Ahonen
Päätähtenä Tähti-Iita

Ohjelma meni siis aikalailla näin: Vuonna 1939 maatalon emäntä kesyttää nuoren suomenhevosen, jotta sen saisi töihin pellolle. Sen jälkeen oli työhevosnäytös. Eräänä päivänä Suomi julistetaan sotaan ja kuten moni muukin suomenhevonen, myös Iita haetaan sotahevoseksi. Käydään Suomi-Neuvostoliitto välinen sota, jonka viimein Suomi voittaa. Kukkaistyttö ratsastaa Iitan takaisin kotiin, missä emäntä ja tyttö ottavat tamman vastaan onnellisesti. Sitten alkaa uusi aika ja suomenhevoset kansainvälistyvät. Seuraavana ratsastetaan suomenhevoskatrilli Suomen voiton kunniaksi ja sen jälkeen ohjelmassa on estehyppyä, vikellystä, rivitanssia, issikan esitystä ja koira+miniponit.    


Mä olin neljässä ohjelmanumerossa mukana. Ensin ratsastin sotakohtauksessa Iitalla. Meitä oli siinä neljä, kaksi neuvostoliittolaista ja kaksi suomalaista. Sotaan kuului piiritystä ja takaa-ajoa, lopussa suomalaiset ratsastivat voittoon. Sodan perään melkein heti mun piti muuttua maatalon tytöksi, kun tamma tuodaan takaisin kotiin. Siinä oli aikamoinen kiire, kun välissä oli vain kun kukkaistyttö ratsastaa Iitan kotiin. Selvisin siitä kuitenkin ja Iitan kotiin tuominen sujui hyvin. Kuten kuvista huomaa, satoi melkein kokoajan enkä ehtinyt laittaa edes mitään kenkiä jalkaan, joten vähän vilpoinen siinä tuli.

Verryttelyä sotaan
 Laukalla rintamaan
 Piiritys
  Takaa-ajo
 Suomi voittoon
 Iita tuodaan takaisin kotiin

Sitten tauon jälkeen kun alkoi uusi aika, niin menin myöskin Iitalla katrillissa. Katrilli onnistui mun mielestä tosi hyvin, loppukin tuli täydellisesti juuri kun musa loppui. Ratsastajia oli kuusi ja kaikki oltiin tietysti pukeuduttu suomen väreihin. Iita oli mukavan reipas ja totteli muutenkin hyvin. Heti katrillin perään jäin tamman kanssa kentälle, koska osallistuin myös estehyppyyn. Kentälle pystytettiin vain yksi linja, minkä viimeinen este nousi kokoajan. 

Tulin linjan kolme kertaa, 70cm, 80cm ja 90cm. Sain askeleet sopimaan joka kerta ekalle esteelle hyvin ja Iita melkeinpä hoitikin kaiken lopun. Tamma oli niin hieno ja lopuksi kehuin sitä paljon! Kaksi muuta jäivät vielä hyppäämään korkeampaa estettä.


Hyppelyn jälkeen tein loppuverryttelyt maneesissa ja vein Iitan talliin. Se oli tosi hieno koko show'n ajan! Löytyi se villihevonenkin sieltä lopulta, kun alussa Iitan piti olla villi ja se vain möllötti keskellä kenttää. Kehuin sitä jälleen paljon karsinassa ja hoidin sen pois. Näytös kokonaisuudessaan onnistui muutenkin oikein hyvin ja katsojiakin oli yllättävän paljon, vaikka sää ei suosinutkaan sitten yhtään. Silti monet katsoivat ihan loppuun saakkaa ja saatiin positiivista palautettakin muutamilta. Tätä oli tosi kiva suunnitella, järjestää ja toteuttaa!


torstai 28. elokuuta 2014

Kaksi tuntia Artulla

© Aino

 Maanantai
Viikot menevät tosi nopeesti ja nyt onkin taas tuntipostauksen aika. Maanantaina meillä oli puomitunti jonka menin Artulla. Sai päättää laittaako pitkät vai lyhyet jalustimet. Maneesissa oli vain yksi linja, missä olikin sitten useampi puomi. Aluksi tehtiin vain ympyröitä ja sain patistaa Arttua liikkeelle aika usein. Pikkuhiljaa poni alkoi kuitenkin liikkumaan vähän paremmin. Verryteltiin vielä toiseen suuntaan jonka jälkeen mentiin osastoon toiselle pitkälle sivulle. Yksitellen tultiin aina puomilinja ja aluksi vain kevyessä ravissa. Puomit yritettiin tietysti ylittää niin, ettei hevonen kolauttanut niitä yhtään joten ravin tahdista piti pitää tiukasti kiinni.

Mä aloin muutaman kerran keventämään nopeammin mitä Arttu ravasi, joten puomit vähän kolahtelivat. Pari kertaa unohdin pohkeet vikoilla puomeilla ja väliin tuli kaksi töpöaskelta, mutta kun muistin antaa kunnolla pohkeita loppuun asti niin päästiin ihan tahdikkaasti yli.


Tultiin pari kertaa niin, että laukattiin voltti ennen puomeja ja niiden jälkeen, mutta itse puomit tultiin ravissa. Ekalla kerralla tultiin puomit ihan liian kiireisesti, mutta toisella otin jo kunnolla Artun kiinni ja meni hyvin. Sitten tultiin vielä kokonaan laukassa ja neljä puomia oli noussut kavaleteiksi. Piti istua kokoajan perusistunnassa mikä olikin hassua, koska en muista olenko koskaan mennyt perusistunnassa kavaletteja. Arttu laukkasi kivan reippaasti ja laukkaa oli aika helppo säädellä. Kun vaan muistin ne pohkeet koko kavalettilinjan ajan niin tehtävä onnistui oikein tahdikkaasti.

Viimeiseen kertaan oon tosi tyytyväinen ja sainkin lopettaa sen jälkeen. Kehuin Arttua paljon ja kun kaikki olivat vielä tulleet onnistuneesti niin tehtiin loppuravit. Lopussa Arttu oli tosi pehmeän tuntuinen ja kulki kivasti! Niin kun saisi ratsastettua heti alkutunnista..

 Kuvat toiselta tunnilta, missä ne tekivät samoja harjoituksia.

Keskiviikko
Listassa mun nimen perässä luki taas Arttu ja olikin ihan kiva päästä menemään kaksi tuntia samalla hepalla. Tälläkertaa meillä oli koulutunti ja alkuverryttelyjen jälkeen tultiin pituushalkaisijaa mihin lisättiin pari siirtymistä käyntiin. Pitkillä sivuilla tehtiin pohkeenväistöä alussa ja voltit lopussa. Arttu heräsi jo aika alkutunnista ihan kivasti. Toki aina välillä poni oli tosi tahmea, mutta ei niin paljoa mitä viime tunnilla.

Pituushalkaisijalla siirtymiset onnistuivat kivasti, mutta pohkeenväistöissä tahti hyytyi aina ihan kokonaan. Ensin mun piti saada pidäte kunnolla läpi ja sitten poni olikin jo pysähtymässä. Parani kokoajan vähäsen, mutta en silti ollut hirveän tyytyväinen väistöihin. Välikäyntien jälkeen jatkettiin laukkatehtävään.


C-kirjaimeen tehtiin 10m voltti, jonka aikana nostettiin laukka. H:sta käännyttiin lävistäjälle, mutta keskellä maneesia kaarrettiin kohti päätyä, joten siihen tuli loiva vastalaukka kaarre. Ensin meillä ei ollut kartioita voltilla ja ensimmäinen voltti mun osalta onnistui hyvin. Seuraavaksi piti kuitenkin laittaa kartiot merkiksi, ettei tehty liian isoja ympyröitä. Tultiin voltti harjoitusravissa ja sitten laukassa. Ensin mä unohdin ihan kokonaan ulko-ohjan ja voltti venyi merkkien ulkopuolelle, mutta muut kerrat onnistuivat hyvin.

Joka kerta lävistäjä ja kaarre onnistui oikein hyvin ja Arttu laukkasi jälleen mukavan reippaasti. Mitä nyt viimeisellä kerralla piti herätellä laukkaa vähän kauemmin noston jälkeen. Suoritettiin sitten loppuravit ja -käynnit. Poni oli mukava koko tunnin ja liikkui taas tosi kivasti tunnin loppupuolella! Nyt mulla onkin kaksi tuntia joka viikko ennen kisoja, koska haluan päästä treenaamaan vähän enemmän.

Kannattaa muuten katso Pinjan blogista postaus, missä esitellään Vironmäen puiston esteitä! KLIK

perjantai 22. elokuuta 2014

Uusi tuttavuus - Risto

Tällä viikolla olikin vain keskiviikkona tunti. Voisin jatkossa ottaa irtotunteja joillekin viikoille missä olisi vain yksi vakituinen tunti, mutta pitää nyt katsoa. Tosiaan, keskiviikkona meillä oli tälläkertaa esteitä ja sain tunnille sen yhden hevosen millä en ollut vielä koskaan mennyt, eli Riston! Oli tosi kiva päästä kokeilemaan ruunaa. Se oli saanut itsensä ihan kuraiseksi, mutta onneksi se oli kuivunut joten sen sai helposti harjattua pois. Silti siinä meni jonkin aikaa ja viimeisenähän mä taas latoin Ristolle varusteita. 

Tunnilla keskityttiin vain laukanvaihtoihin esteellä ja maneesissa oli kaksi estettä keskellä vinottain. Aluksi ravailtiin hetki ympyröillä ja Risto oli hidas pohkeelle. Olisin laittanut kannukset tunnille, mutta mulla ei ollutkaan niitä mukana. Pikkuhiljaa ruuna siitä kuitenkin alkoi vähän terävöitymään ja kun esteet olivat ensin puomeina, niin alettiin tulemaan niitä. Lisättiin sitten laukannosto aina puomien jälkeen ja se onnisui mulla oikealle paljon paremmin kuin vasemmalle.

Kuvista kiitos Ainoille!

Puomit nousi ristikoksi sekä pystyksi, ja tultiin ensin vain yksittäisenä ristikkoa muutaman kerran. Risto liikkui heti paljon energisemmin kun päästiin hyppäämään ja ekalla kerralla laukanvaihto onnistui hyvin. Toisella ruuna pääsi katsomaan ulos, joten laukka ei vaihtunut mutta se olikin ainoa epäonnistunut vaihto tunnin aikana. Kolmas kerta meni sitten taas tosi hyvin. Omaa istuntaa en paljoakaan ehtinyt miettiä ja sen kyllä näkee kuvista.. Risto oli kuitenkin tosi mukava!

Iita ja Risto toiselta tunnilta

Lopputunti tultiinkin molempia esteitä kahdeksikko-tiellä. Laukanvaihdot sain onnistumaan joka kerta molemmilla esteillä, mutta ekan esteen jälkeen pääty ei ikinä mennyt hirmuisen hyvin. Risto punki lapa edellä, mä nostin aina sisäjalkaa ja vauhtikin meinasi hyytyä. Esteille sain kuitenkin aina hyvän tempon ja esteet ylittyivät kivasti. Loppuun vähän ravailtiin ympyröillä, käveltiin ja Risto jatkoikin sitten seuraavalle tunnille. Olisi kiva päästä ratsastamaan Iitalla tässä joku kerta, varsinkin koulua pitäisi treenailla jos tammalla osallistun sitten syyskuussa niihin mestaruuksiin!

lauantai 16. elokuuta 2014

Blogin bannerihistoria

Puolentoista vuoden aikana täällä blogissa on näkynyt aika useakin banneri, mitkä kaikki löytyivät vielä koneelta. Halusin tulla jakamaan ne tännekin nyt bannerihistoria -postauksen muodossa. Muistan hyvin kun tein tota ihan ensimmäistä banneria ja olin niin tyytyväinen siihen. Joitakin bannereita tuolta kuitenkin löytyi, mitä en itse edes muistanutkaan. Kertokaa toki mistä bannerista te tykkäsitte eniten?

 1.

 2.

 3.

 4.

 5.

 6.

 7.

 8.

 9.

 10.

 11.

 12.

 13.

 14.

 15.

 16.

17.

keskiviikko 13. elokuuta 2014

Hildy & Kerttu

 Maanantai 11.8
Sunnuntaina saavuin illalla Rautalammille ja heti maanantaina alkoi tunnit. Tunti oli kuudelta ja mentiin Tiian kanssa keskukselle hyvissä ajoin. Tuntui vähän, että olisi vasta äsken kävellyt siitä tallin ovesta sisään, vaikka välissä olikin mennyt yli kaksi kuukautta. Katsoin listaa ja siellä mulle luki Hildy! Sillä en ollutkaan sitten mennyt pitkään aikaan koulua. Laitoin chapsit jalkaan, otin kamat mukaan ja suunnistin tamman karsinalle. Siellä se tervehti yhtä äreästi kuin ennenkin, menin laittamaan sen kiinni ja aloin harjaamaan. Hildy käyttäytyi muuten oikein nätisti sitä sen perus luimistelua lukuun ottamatta. 


Tunnilla aluksi tehtiin sopiviin kirjaimiin voltteja käynnissä. Mun piti vaatia ensin taivutusta aika paljon, mutta pikkuhiljaa parani. Siirryttiin raviin ja piti tehdä päätyihin ympyrät + pitkille sivuille liian loivat kiemuraurat, missä sai asetukset ratsastettua molempiin suuntiin. Hildy oli mukava, mun piti eniten keskittyä ravin tahtiin ettei se päässyt kiihtymään. Tehtiin samaa toiseen suuntaan ja sitten vaihdettiin tehtävää.

Mentiin kokoajan uran sisäpuolella ja pitkien sivujen alussa piti tehdä pohkeenväistöä pätkä. Väistöt eivät onnistuneet mun osalta kovinkaan hyvin, aina välillä tuli onnistuneita pätkiä mutta useimmiten Hildy yritti vain kiirehtiä tehtävästä pois. Uran sisäpuolella pysyminenkin tuotti vähän hankaluuksia, kun en saanut etupäätä hidastamaan tarpeeksi. Vasemmalle väistöt olivat parempia kuin oikealle.


Sitten laukkatehtävänä oli nostaa laukka loivan kiemurauran voltilta ja laukata loiva loppuun. Päädyssä piti taas kaartaa voltille, mistä nostettiin toinen laukka ja jatkettiin niin pitkään kuin oli mahdollista. Kuten arvasin, Hildy alkoi arvailemaan nostoja ja mentiin ravipätkät aina vähän sählästi. Laukka pääsi aina suoralla leviämään, mutta sentään kerran sain ratsastettua hyvin jokaisen askeleen loivalla loppuun. Yleisesti muutenkin olen tyytyväinen tuntiin, koska en ole kuitenkaan paljoa Hildyllä mennyt ja sen kanssa piti oikeasti olla kokoajan tekemässä töitä, että onnistui edes jotenkin.

 Jalustin aika hyvin jalassa.. Kuvista kiitos Ainolle!

 Keskiviikko 13.8
Tänään tallille piti kiiruhtaa heti koulusta. Meillä oli puomitunti ja menin Kertulla. Tunnista ei ole kuvia, mutta toisaalta se ei niin paljoa haittaakaan, koska mitenkään erityisen hyvin ei mennyt. Meillä oli päätehtävänä vain tulla vuorotellen C-päätyyn laukassa ympyrälle missä oli kaksi puomia. Väliin tuli sujuvasti kolme ja onnistuinkin siinä aika monta kertaa, mutta laukka oli helposti tosi löysää ja pitkää. Pari kertaa tultiin perusistunnassa enkä meinannut osata yhtään istua siellä Kertun laukassa. Kevyessä istunnassa meni paremmin kun muistin laittaa painon kunnolla jalustimille.