perjantai 29. elokuuta 2014

Throwback: I ♥ Rautalampi Horse Show

Nyt palataan ajassa taaksepäin, toukokuuhun, milloin me järjestettiin helatorstaina täällä Rautalammilla pieni show. Idea tuli esille hevostalouskurssilla, kun aloimme miettimään jotakin vähän suurempaa näytöstä keskuksella. Alunperin siitä piti siis tulla todellakin suuri show kaikkine juonikuvioineen ja lavastehenkilöineen, mutta päädyttiin väkisin siihen tulokseen, että keväälle sitä ei ehtisi enää järjestää. Jotakin kuitenkin teki mieli kehitellä ja niin päädyttiin pieneen esitykseen, jonka aiheena oli suomenhevonen sodassa ja sen jälkeen.

kuvat © Tiia & Taina Ahonen
Päätähtenä Tähti-Iita

Ohjelma meni siis aikalailla näin: Vuonna 1939 maatalon emäntä kesyttää nuoren suomenhevosen, jotta sen saisi töihin pellolle. Sen jälkeen oli työhevosnäytös. Eräänä päivänä Suomi julistetaan sotaan ja kuten moni muukin suomenhevonen, myös Iita haetaan sotahevoseksi. Käydään Suomi-Neuvostoliitto välinen sota, jonka viimein Suomi voittaa. Kukkaistyttö ratsastaa Iitan takaisin kotiin, missä emäntä ja tyttö ottavat tamman vastaan onnellisesti. Sitten alkaa uusi aika ja suomenhevoset kansainvälistyvät. Seuraavana ratsastetaan suomenhevoskatrilli Suomen voiton kunniaksi ja sen jälkeen ohjelmassa on estehyppyä, vikellystä, rivitanssia, issikan esitystä ja koira+miniponit.    


Mä olin neljässä ohjelmanumerossa mukana. Ensin ratsastin sotakohtauksessa Iitalla. Meitä oli siinä neljä, kaksi neuvostoliittolaista ja kaksi suomalaista. Sotaan kuului piiritystä ja takaa-ajoa, lopussa suomalaiset ratsastivat voittoon. Sodan perään melkein heti mun piti muuttua maatalon tytöksi, kun tamma tuodaan takaisin kotiin. Siinä oli aikamoinen kiire, kun välissä oli vain kun kukkaistyttö ratsastaa Iitan kotiin. Selvisin siitä kuitenkin ja Iitan kotiin tuominen sujui hyvin. Kuten kuvista huomaa, satoi melkein kokoajan enkä ehtinyt laittaa edes mitään kenkiä jalkaan, joten vähän vilpoinen siinä tuli.

Verryttelyä sotaan
 Laukalla rintamaan
 Piiritys
  Takaa-ajo
 Suomi voittoon
 Iita tuodaan takaisin kotiin

Sitten tauon jälkeen kun alkoi uusi aika, niin menin myöskin Iitalla katrillissa. Katrilli onnistui mun mielestä tosi hyvin, loppukin tuli täydellisesti juuri kun musa loppui. Ratsastajia oli kuusi ja kaikki oltiin tietysti pukeuduttu suomen väreihin. Iita oli mukavan reipas ja totteli muutenkin hyvin. Heti katrillin perään jäin tamman kanssa kentälle, koska osallistuin myös estehyppyyn. Kentälle pystytettiin vain yksi linja, minkä viimeinen este nousi kokoajan. 

Tulin linjan kolme kertaa, 70cm, 80cm ja 90cm. Sain askeleet sopimaan joka kerta ekalle esteelle hyvin ja Iita melkeinpä hoitikin kaiken lopun. Tamma oli niin hieno ja lopuksi kehuin sitä paljon! Kaksi muuta jäivät vielä hyppäämään korkeampaa estettä.


Hyppelyn jälkeen tein loppuverryttelyt maneesissa ja vein Iitan talliin. Se oli tosi hieno koko show'n ajan! Löytyi se villihevonenkin sieltä lopulta, kun alussa Iitan piti olla villi ja se vain möllötti keskellä kenttää. Kehuin sitä jälleen paljon karsinassa ja hoidin sen pois. Näytös kokonaisuudessaan onnistui muutenkin oikein hyvin ja katsojiakin oli yllättävän paljon, vaikka sää ei suosinutkaan sitten yhtään. Silti monet katsoivat ihan loppuun saakkaa ja saatiin positiivista palautettakin muutamilta. Tätä oli tosi kiva suunnitella, järjestää ja toteuttaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti