torstai 28. marraskuuta 2013

Alustavaa kisaharjoittelua

Eilisellä tunnilla mentiin aikalailla samoja harjoituksia esteillä kuin maanantainakin. Menin Iitalla ja tää oli siis jo kai viides estetunti peräkkäin minkä oon mennyt. Tekee jo vähän mieli mennä joku koulutuntikin välillä, mutta eilinen estetunti oli kylläkin tosi kiva! Meitä oli vain kolme tunnilla ja Tiia oli samalla tunnilla, joten tälläkertaa en siksi saanut kuvia. Ensinnäkin, saatiin tehdä alkulämmittely kokonaan itsenäisesti, niinkuin oltaisiin verryttelyssä. Kisaharjoitusta tässä siis jo vähän alustavasti, koska osallistun sekä koulu- että estekisoihin joulukuussa ja toivon ekana Iitaa.

Tein alkuverkassa isompia ympyröitä, pienempiä voltteja, pysähdyksiä, paljon siirtymisiä sekä temmonvaihteluita. Vähän aikaa koitin mennä muuten reipasta ravia, mutta kulmat lyhyessä ravissa ja se onnistui hyvin. Laukkasin pääty-ympyröillä perus- ja kevyessä istunnassa sekä tein pari reipasta pitkää sivua. Iita oli niin mukava! Samaa tein toiseen suuntaan ja sitten lähdettiin hyppäämään heti sitä, että ravilähestymisellä lilavalkoinen ja punavalkoiset pystyt joiden väliin ympyrä. Sitten tultiin kai okseri, jonka jälkeen laukattiin pitkä sivu A-päätyyn, missä vaihdettiin sellaisella hienolla kiemuralla suuntaa ja laukattiin niin, että tultiin okseri toisinpäin.


Innaria en ollut vielä hypännytkään ja tultiin pelkästään se ensin kaksi kertaa. Sitten tultiin vielä koko rata, minkä koitin nyt väsätä tohon kuvaan. Esteet olivat jotain 60-70cm. Olin aika tyytyväinen rataan, se tuntui sujuvan niiin paljon paremmin Iitan kuin Kertun kanssa, mutta kun ne kaksi nyt ovatkin ihan erilaisia. Hypyt sain osumaan paikoilleen ihan hyvin ja muistin katseen paljon paremmin. Innarikin sujui lopuksi tahdikkaasti ja kehuin Iitaa paljon. Ravattiin sitten letkeästi loppuravit ja vein Iitan takaisin talliin. Iita oli ihana tunnilla ja muutenkin jäi tosi hyvät fiilikset!

Tänään olin tallilla kuvaamassa Tiian tuntia, miten yleensäkin, mutta tuntien jälkeen me myös irtojuoksutettiin hetki Villeä. Harjattiin ruunaa vähäsen, laitettiin sille suojat ja vietiin maneesiin. Siellä se oli irti jotain 15 minuuttia ja ravaili lennokkaasti ympäri maneesia. Pari spurttipätkääkin se otti. Ruuna antoi oikein hyvin kiinni, laitettiin sitte fleeceloimi maneesissa ja sitten vietiin takaisin karsinaan.

Kohta sitten lähteekin jo blogin ensimmäinen joulukalenteri käyntiin!

Konsta tänään tokalla tunnilla, tossa näkyy nyt vähän noita esteitä. Laatu ..

tiistai 26. marraskuuta 2013

Estetunti Kertulla

 Eilen menin vasta viiden tunnille, kun yleensä kiirehdin siihen ekalle neljän tunnille. En ole varma onko toinen tunti este- vai sekaryhmä, mutta eilen ainakin mentiin esteitä. Menin Kertulla ja tässä postauksessa on nyt taas vain vanhempia kuvia. Tallilla olin ihan hyvissä ajoin ja menin harjailemaan Kerttua karsinaan. Tamma oli pysynyt aika puhtaana ja laitoin sille suojat, pintelit sekä varusteet. Tunnilla meitä oli aika monta ja kun kaikki olivat valmiina niin mentiin maneesiin. Alkuverryttelyissä Kerttu tuntui taas tosi virkeeltä ja sain tehdä paljon töitä, että se kuuntelis mun apuja mitä se ei tosin tainnut hirveen keskittyneesti kuunnella.. :p

 Lähdettiin aika pian tekemään laukkaharjoitusta, missä tehtiin ympyrä A-kirjaimeen perusistunnassa ja sitten B-kirjaimeen kevyessä istunnassa ympyrä puomin yli. Ekalla kerralla Kerttu oli tosi mukava ja pääsin menemään rauhassa, mutta seuraavilla kerroilla vauhti alkoi kiihtymään turhan paljon. Perusistunnassa Kertun laukassa en meinannut millään pysyä satulassa vaan tuntui, että pompin kauheesti.




 Tultiin samaa toisin päin ja sitten tultiin pari kertaa lilavalkoista ravilähestymisellä. Se onnistui hyvin, mutta kun esteen jälkeen piti laukata päätyyn ympyrä niin Kerttu päätti parilla kerralla taas pukitella. Pysyin kuitenkin kyydissä ja jatkettiin vaan matkaa. Seuraavaksi lilavalkoiselta piti ratsastaa ekalle punavalkoiselle, ratsastaa ympyrä puomin yli mutta vielä ei menty toista punavalkoista. Muuten mulla onnistui ihan jees, mutta meinasin aina unohtaa katseen puomille.

 Sitten hypättiin pari kertaa valkovihreä okseri missä piti esittää kunnolla pitkä myötäys. Se oli jotenkin hankalaa kun este oli niin matala ja varsinkin Kerttu vaan töpsäytti siitä yli. Tein kuitenkin kuulemma ihan tarpeeksi hyvän myötäyksen ja varsinkin toisella kerralla kun Kerttu vähän innostui ja hyppäsi esteen suuremmalla loikalla niin oli helpompi myödätä. Lopuksi tultiin kaikkia esteitä järjestyksessä lilavalkoinen, punavalkoinen, puomi, punavalkoinen ja okseri. Muuten onnistuin hyvin, mutta toiselle punavalkoiselle tuli ihan outo hyppy ja multa irtosi jalustin toisesta jalasta. Sain sen onneksi aika pian takaisin ja jatkoin okserille.

vaellukselta otetuista videoista pari kuvakaappausta

 Loppuravit menivät taas aika pidätellessä, mutta ei niin pahasti mitä viimeeksi. Kävelin loppukäynnit, käännyin kaartoon ja kiitin Kerttua. Se on yleisesti tosi mukava tamma, mutta en vaan osaa ratsastaa sillä hirveen hyvin. Ehkä mä tästä pikkuhiljaa opin jossain vaiheessa. Harjasin Kertun tallissa ja pistin kamat paikoilleen. Tänään oltiin tossa vähän aikaa sitten irtojuoksuttamassa pikkuponeja Tiian kanssa, mutta kamerat jäivät yhdessä vaiheessa talliin ja kun talutettiin ponit maneesiin suoraan tarhasta niin ei jaksanut enää mennä hakemaan. Poneilla riitti taas virtaa, paitsi Tipsu otti vähän  rauhallisemmin mitä yleensäkin.

Nuoret, Hulda ja Hilda

Toinen vanhemmista, Vanja

sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Kisoja katsomassa Vironmäellä

 Perjantaina matkustin siis junalla kotiin ja tässä parhaillaan oon menossa takaisin Rautalammille. Eilen Vironmäellä oli koulukisat missä pystyi suorittamaan merkkejä. Menin tallille Annan kyydillä siinä puolen yhdentoista maissa ja aika pian otettiin hevoset sisälle. Taru sieltä taas ravaili ensimmäisenä ja muut tulivat aika vauhdikkaasti perässä. En tehnyt tallissa mitään sen erikoisempaa kun kuvailin Nooralle videota ja autoin Eeviä Yvonnen kanssa. Ponin harja oli erittäin ongelmallinen letittää ja Janita tulikin viimein tekemään tammalle sykeröt.

Välillä olin aina katsomassa kisoja maneesissa + kuvaamassa ja välillä tallissa auttelemassa. Noora starttasi siis Epulla kakkosessa ja tavoitteli C-merkkiä. Niillä menikin tosi hienosti ja ne voittivat luokan! B-merkkiä suoritti muutama tallilta ja A-merkkiäkin pari. Kaikki taisivat saada suoritukset läpi! Ilma oli hirveen kylmä ja mä olin ihan jäässä kun vein kakkosluokassa yhdessä vaiheessa lappuja. Kuvat eivät maneesissa meinanneet oikein onnistua ja blogger päätti taas pilata laadun osasta ulkokuvistakin.. Sen erikoisempaa kerrottavaa ei päivästä ole, kertokoot kuvat ja video enemmän!






perjantai 22. marraskuuta 2013

Esteet kolmikaarisella

 Maanantaina en päässyt ratsastamaan, koska maneesista oli sähköt poikki sen myrskyn jäljiltä ja tunteja ei pidetty. Siksi postailen nyt vasta eilisestä tunnista ja muutenkin kun nyt on koeviikko menossa niin bloggaamiseen ei ehdi käyttää niin paljoa aikaa. Eilinen tunti oli estetunti ja se tuli aika yllätyksenä, koska mentiinhän me viime viikollakin esteitä. Tai no, oikeastaan suurimmaksi osaksi puomeja. Listassa mun nimen perässä luki Iita ja oli tosi kiva päästä hyppäämään tammalla, koska aion toivoa sitä ensimmäisenä niihin joulukuun kisoihin. Toivottavasti pääsee kuitenkin harjoittelemaan vielä lähempänäkin kisoja.

 Iita oli saanut itsensä aika likaiseksi toiselta puolelta ja jalatkin olisi ehkä kannattanut mennä pesemään, mutta onneksi kuraa ei ollut pahemmin suojien kohdilla. Laitoin tamman Tiian kanssa kuntoon ja katsoin, että meitähän oli vaan kolme laittamassa hevosia vaikka listassa luki, että tulisi neljä ratsastajaa. Mentiin sitten kolmestaan maneesiin ja nousin kaarrossa kyytiin.

Tuntikuvista ja -videoista kiitos kuuluu Tiialle!

 Puomeja oli kolmikaarisen molemmissa suoristuksissa sekä keskimmäisessä kaarteessa uralla molemmin puolin. Ensin tehtiin pari pysähdystä ja ravattiin muutama ympyrä molempiin suuntiin, niinkun aina alkulämmittelyksi. Tultiin sitten pari kertaa kolmikaarinen ravissa ja sain työskennellä aika paljon, että Iita taipui hyvin. Puomit ylitettiin ihan tahdikkaasti ja seuraavaksi tultiin vuorotellen niin, että ensimmäisten puomien jälkeen piti nostaa laukka ja laukata voltti kaarteen puomilta niin, että puomin tuli uudelleen.

 Laukkavoltit ei jotenkaan onnistunut kauhean hyvin, eikä myöskään toiseen suuntaan. Suoristusten puomit nousivat sitten pystyiksi ja molempien esteiden edessä sekä takana oli puomit. Askeleet piti siis saada sopimaan hyvin ja oikea laukkakin vielä piti saada esteen päältä. Ekat pari kertaa tuntui, että sähläsin ihan hirveesti mutta siitä se alkoi sentään vähän paranemaan. Iita oli tosi mukava ja hyppäsi kivasti, oikeat laukatkin saatiin parin kerran jälkeen joka esteeltä. Viimeiseksi tultiin niin, että laukattiin samalla tavalla kolmikaarinen, mutta sitten päädystä lähdettiin heti taas kolmikaariselle toisinpäin.


 Iita alkoi jo liikkumaan vähän liiankin reippaasti ja sain aina välillä pidätellä ihan kunnolla. Kerran tamma ei ihan ehtinyt asettaa jalkojaan alleen ja mentiin yhden esteen yli aika sekavasti, mutta muuten tehtävä sujui aika hyvin. Ihan viimeisellä kerralla jokaiselle nostettiin esteitä tietyn verran. Tulin vikana ja ensimmäinen kolmikaarinen meni vähän huonommin. Toinen sujuikin sitten jo hyvin ja tulin heti perään vielä sen ekan kolmikaarisen uudelleen. Kolmikaarinen meni kivasti, kehuin Iitaa ja sitten suoritettiin loppuravit. Oli tosi kiva päästä pitkästä aikaa hyppäämään vähäsen korkeampia, vaikka tehtävä oli muutenkin niin tekninen, että tuntui välillä menevän ihan sekavasti. Ihan tyytyväinen oon kuitenkin tuntiin ja Iita oli mukava!

 Muita tunteja ei ollutkaan illalla ja hoidin tamman tallissa pois. Tänään oltiin sitten taas klubissa missä irtojuoksutettiin ensin pikkuponit. Hoidin Tipsun pesarissa ja taluttelin sitä hetken ennen kun päästin irti. Nuoremmilla riitti vauhtia ja aika hyvin ne vanhemmatkin pysyivät mukana. Kameraa mulla ei ollut vielä mukana kun ponit olivat maneesissa. Seuraavaksi otettiin vähän isommat hevoset Hartsa ja Ville. Ne menivät myös aika vauhdikkaasti ja viimeiseksi otettiin suokkitamma Töpö juoksentelemaan. Se ravailikin itsekseen hirmuisen pitkään, mutta antoi sitten onneksi tosi hyvin kiinni.

Loppuun vielä kooste tunnista + irtojuoksutuksesta.



Viikonloppuna sitten tulossa postausta Vironmäeltä!